Controle glicêmico no diabetes mellitus em pacientes assistidos por um hospital universitário no estado do Piauí (Brasil)
DOI:
https://doi.org/10.30968/rbfhss.2020.114.0505Resumo
Glycemic control in diabetes mellitus in patients assisted by a university hospital in the state of Piauí (Brazil)
Controle glicêmico no diabetes mellitus em pacientes assistidos por um hospital universitário no estado do Piauí (Brasil)
rbfhss.2020.114.0505
Jose A. NERY-NETO
https://orcid.org/0000-0002-8239-1548
Andrew O. SANTOS
https://orcid.org/0000-0001-9056-9759
Larissa C. SILVA
https://orcid.org/0000-0002-0173-1513
Elison C. HOLANDA
https://orcid.org/0000-0001-9130-7873
Maria C. BRITO
https://orcid.org/0000-0001-5633-7372
Lorena A. LIMA
https://orcid.org/0000-0001-5352-0681
Jonas N. SOUSA
Carla E. DOURADO
https://orcid.org/0000-0002-5807-1915
Objectives: To investigate glycemic control in outpatient clinics at a university hospital, as well as to correlate HbA1c with fasting glucose and post-prandial glycemia, in order to assess which variable best correlates with an HbA1c. Methods: This is a descriptive cross-sectional study, with data that were collected from electronic medical records, from the random consultation of the medical of the blood glucose measurement. To check glycemic control, the parameters defined by the Brazilian Diabetes Society (2017-2018) were used: fasting glucose <100 mg / dL, HbA1c <7% and postprandial glucose <160 mg / dL. A statistical analysis was performed with the aid of the SPSS® program (version 13.0), adopting p <0.05 as the level of statistical significance. Results: 250 medical records were applied, with the average age of the participants being 60.1 ± 12.9 years (87 men and 163 women). A fasting glycemia was altered beyond the recommended in 80.8% of the individuals evaluated, HbA1c in 45.2% of the cases and 66% of the participants in the study possessed postprandial glycemia in addition to the recommended goals. The correlation between HbA1c/fasting blood glucose (rs= 0.74) and HbA1c/postprandial blood glucose (rs = 0.60) was, respectively, strong and moderate. Conclusions: With this study, it was possible to verify that a significant portion of the limits of use did not have good glycemic control. The correlation between fasting glucose and HbA1c confirmed that HbA1c is the best parameter for monitoring blood glucose levels in diabetes mellitus. In addition, the fasting blood glucose / HbA1c correlation showed greater strength in the postprandial blood glucose / HbA1c correlation.
Objetivos: Investigar o controle glicêmico em indivíduos ambulatoriais de um hospital universitário, bem como correlacionar a HbA1c com a glicemia de jejum e a glicemia pós-prandial, a fim de avaliar qual variável melhor se correlaciona com a HbA1c. Métodos: Tratase de um estudo descritivo transversal, no qual os dados foram coletados dos prontuários eletrônicos ambulatoriais de pacientes acompanhados em um hospital universitário localizado na cidade de Teresina (Piauí, Brasil), a partir da consulta aleatória da solicitação médica da dosagem da glicemia. Para verificação do controle glicêmico foram utilizados os parâmetros estabelecidos pela Sociedade Brasileira de Diabetes (2017-2018): glicemia de jejum < 100 mg/dL, HbA1c < 7% e glicemia pós-prandial <160 mg/dL. A análise estatística foi realizada com o auxílio do programa SPSS® (versão 13.0), adotando-se p<0.05 como nível de significância estatística. Resultados: Foram avaliados 250 paciente (87 homens e 163 mulheres) com média de idade igual a 60.1 ± 12.9 anos. A glicemia de jejum estava alterada além do recomendado em 80.8% dos individuos avaliados, HbA1c em 45.2% dos casos e 66% dos participantes também apresentaram glicemia pós-prandial além das metas preconizadas. A correlação observada entre HbA1c/glicemia de jejum (rs=0.74) e HbA1c/glicemia pós-prandial (rs=0.60) foi forte e moderada, respectivamente. Conclusões: Uma parcela significativa dos indivíduos avaliados não possuía um bom controle glicêmico. A correlação entre a glicemia de jejum e a HbA1c confirmou que a HbA1c é o melhor parâmetro para monitoração dos níveis glicêmicos no diabetes mellitus. Além disso, a correlação da glicemia de jejum/HbA1c mostrou maior força de correlação que a glicemia pós-prandial/HbA1c.
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